Diskusné fórum

Tipy na dobré recepty

Tému založil užívateľ paťo5  |  späť na zoznam tém

paťo5 - 17.03.2013 17:00:51  
aj tak aj tak

Paly750 - 17.03.2013 16:17:57  
počuj paťo5. To máš z netu či ty vieš takto variť? Jediné čo ja dokážem navariť je čaj a praženica

paťo5 - 17.03.2013 14:57:41  
Nepečené keksové rezy
Ingrediencie:

-balíček kakových keksov
-balíček vanilkových keksov
-1 vanilkový puding
-4 dl mlieka
-130 g práškového cukru
-150 g hery
-4 PL rumu
-1 PL kakaa
-3 PL nasekaných mandľových lupienkov

Postup:

Deci mlieka rozmiešame s pudingom, tri deci mlieka povaríme a pridáme doň rozmiešaný puding. Puding necháme vychladnúť. Heru necháme zmäknúť a následne ju vyšľaháme s cukrom, rumom a pudingom. Puding rozdelíme na dve časti, do jednej primiešame kakao, do druhej mandle. Na keksy natierame kakaový puding, priklopíme ďalšími keksami a na ne natrieme vrstvu vanilkového pudingu. Vrstvy striedame a na záver necháme stuhnúť v chladničke.

paťo5 - 17.03.2013 14:52:01  
Risotto al vino rosso (Rizoto na cervenom vine)
Ingrediencie pre 2 osoby:
• ryža (typ: Granarolo) 200 gr
• červené víno (nero tavola) 2dcl
• olivový olej
• cibuľa 1ks
• čierne korenie
• zeleninový bujón 1 kocka
• soľ
• parmezán

A ako na to?

Opražíme cibuľku na oleji a hodíme do nej ryžu, ktorú na oleji a cibuľke orestujeme asi minútu, zalejeme to 2 dcl červeného vína a stále miešame kým sa víno neodparí. V druhej nádobe na plameni držíme takmer na bode varu bujón (cca 6dcl bujonu). Postupne zalievame ryžu, vždy za naberačku bujónu nalejeme na ryžu a miešame kým sa neodparí a takto postupujeme až kým sa ryža takmer neuvarí. Pridáme veľa korenia (resp. podla chuti), a ku koncu veľa parmezánu. Risotto musí zostať krémové, preto ho nesmieme príliš vysušiť. Keď už je risotto al dente (t.z.nie rozvarené) dáme ho preč z plameňa a pridáme malú lyžičku masla a vmiešame ho do ryže.

Tento recept je veľmi jednoduchý, rýchly a chutný a vhodný aj keď máte doma hostí. Je typický pre sever Talianska (ako risotti vo všeobecnosti).

paťo5 - 24.12.2012 11:22:42  
Jablková Štrúdľa

zloženie:
- 2 listy lístkového cesta, rozmrazeného na izbovú teplotu
- 2-3 veľké jablká (najlepšie kyslejšie)
- 1/2 lyžičky škorice
- 2 lyžice cukru
- 2 lyžice múky hladkej
- Pol šálky nasekaných orechov
- 3 lyžice hnedého cukru
- 2 lyžice cukru
- 2 lyžice strúhanky
- 1 vajce + 1 lyžička vody, zatrepať, tuk

príprava:

Rozohrejte rúru na 190 stupňov.
Ošúpte odstráňte jadrá a nakrájame jablká.

Dajte do misy a premiešajte so škoricou, a hnedým cukrom.

Nechajte pôsobiť 20 minút, aby jablká pustili šťavu.

V samostatnej miske zmiešajte orechy, cukor a 2 lyžice strúhanky.

Rozbaliť jeden list cesta, posypeme orechovou zmesou a potom jablkami.

Pekne zrolujte a zabaľte okraje cesta. Opakujte aj z druhého cesta .

Preložte okraj štrúdlí a dajte na plech,vyložený papierom. Potrite rozšľahaným vajcom.

Urobte pozdĺžne rezy na obidvoch závinoch.
Pečieme pri 190 stupňoch si 40-45 minút dozlatista.
Podávajte so zmrzlinou alebo šľahačkou.

diabolka - 23.12.2012 22:48:05  
ešte ten recept na štrúdlu jablkovú si prosím a inak už mám aj tieto vianoce pečenia dosť ...

paťo5 - 23.12.2012 19:44:46  
Malé citrónové koláčiky

Príprava 55 minút Pečenie 20 minút

Potrebujeme:
Na 12 porcií :
-375 g lístkového cesta
-100g masla alebo Hery
-225g kryštálového cukru
-kôra a šťava z 2 citrónov
-1 polievková lyžica kukuričnej múky
-2 vajcia
-práškový cukor na dekoráciu


Ako na to:

Predhrejeme rúru na 200°C. Na pomúčenú dosku dáme cesto a vyvaľkáme na tenko. Prichystáme si 5 cm kruhové vykrajovačky a formičky na mufiny. Vykrojíme asi 24 kruhov. Cesto dáme do mafinových formičiek popicháme vidličkou a dáme na 30 minút do mrazničky. Potom dáme do rúry na 15 minút. Medzitým si do hrnčeka dáme maslo, 100g cukru, citrónovú kôru a šťavu. Za stáleho miešania varíme pokiaľ sa cukor neroztopí. V miske zmiešame múku z vodou a pridáme to do cukrovej zmesy s vaječnými žĺtkami. Varíme na nízkej teplote pokiaľ nám to nezhustne. Dáme dolu zo sporáka, vyberieme do misky, zakryjeme papierom na pečenie a necháme vychladnúť. Potom ich túto zmes dáme do upečených mufinových formičiek. Vaječné bielka vyšľaháme na tuhý sneh a primiešame zvyšný cukor a dáme to navrch mufiniek. Dáme naspäť do rúry na 3-4 minúty. Vyberieme z rúry posypeme práškovým cukrom a podávame.

Chod:................Dezert
Typ Kuchyne:.........Anglická
Sezóna:..............Vianoce
Spôsob prípravy:.....Pečené

risopepi - 23.12.2012 19:44:45  
OVOCNÁ BUBLANINA
(á la risopepi)

45 dkg polohrubej múky
25 dkg práškovího cukru
2 vajíčka (celé)
10 polievkových lyžíc oleja
1 prášok do pečiva
1 vanilinový cukor
2,5 dcl sódovej malinovky

Všetko spolu zamiešame, dáme na vymúčený plech a posypeme ovocím.
Malinovku si tak zvolíme, aby chuťovo bola podobná ovocím.

paťo5 - 23.12.2012 19:40:34  
Jednoduchá bublanina

Suroviny:
-6 ks vajcia
-300 g práškový cukor
-300 g polohrubá múka
-1 ks vanilkový cukor (20g)
-1 ks prášok do pečiva
-1 dl olej
-1 dl voda
-veľa ľubovolného ovocia (marhule a ananás )


-10-12 porcií
-príprava 15 minút
-25-30 minút na 200 °C

Postup receptu:

1. Oddelíme žĺtka od bielok, šľaháme ich (tie žĺtka) s preosiatym práškovým cukrom a vanilkovým cukrom do peny - ide to trochu ťažko, preto počas šľahania pomaly prilievam olej, potom vlažnú vodu.

2. Z bielok ušľaháme tuhý sneh, pridáme ho k žĺtkovej mase, prisypeme polohrubú múku spolu s práškom do pečiva a zľahka zamiešame. Vylejeme na vymastený a múkou vysypaný plech.

3. Cesto hojne posypeme drobným ovocím či už čerstvým alebo z mrazničky, alebo z kompótu. Pečieme pri 200 stup.C až kým nechytí peknú farbu.

4. koláč je upečený, keď sa oddeľuje od okraja plechu. Nemusíte ho ani špáradlom pichať

paťo5 - 12.12.2012 19:01:20  
Arašidová torta

Suroviny na 12 porcií:

1.vrstva:
5 ks bielka
5 dl cukru
5 dl arašidov
33 ks maslových keksov

2.vrstva:
100 g margarínu
166 g čokoláda na varenie
3,33 PL kávy
5 ks žĺtka
5 PL cukru

3.vrstva:
5 dl smotany na šľahanie
5 cl cukru
arašidy na posypanie

Čas prípravy: 30 + 30 min.

Postup receptu:
Vyšlaháme sneh z vaječných bielkov a cukru. Arašidy a Ritz keksy rozdrvíme a zmiešame s bielkom. Tortu pečieme v kruhovom tvare. Pečieme na najnižšom stojane 30 min. na 175 stupňov. Čokoládová plnka: Roztopíme maslo a čokoládu na varenie a zmiešame s 2 lyžicami kávy. Žĺtky a cukor vyšľaháme. Zmiešajte všetko dohromady a necháme vychladnúť. Čokoládovú plnku dáme na vrch upečeného, vychladeného koláča. Vrch koláča: Vyšľaháme šľahačku do tuha s cukrom. Zdobíme koláč so šľahačkou, posypeme drvenými arašidmi.

paťo5 - 12.12.2012 17:53:48  
Babičkine záviny (Vianoce)

Počet kusov: 2
Doba prípravy: asi 20 minút
Doba kysnutia: asi 80 minút
Doba pečenia: asi 35 minút

Prísady:

Na cesto:
500 g hladkej múky
1 balíček Droždia Dr.Oetker
40 g cukru
1 balíček Vanilínového cukru Dr.Oetker
štipka soli
2 vajcia
150 g rozpusteného vychladnutého masla
200 ml vlažného mlieka

Na náplň:
1 balenie hotovej makovej náplne
1 balenie hotovej orechovej náplne

Na potretie:
1 rozšľahané vajce

Ešte potrebujeme:
plech na pečenie
papier na pečenie
pierko
váľok

Príprava:

1.na prípravu cesta zmiešame v miske múku s droždím, cukor, vanilínový cukor, soľ, vajcia, maslo, mlieko a dôkladne varechou prepracujeme. Cesto zakryjeme utierkou a dáme na teplé miesto na 50 až 60 minút vykysnúť.

2.plne pripravíme podľa návodu na obale. Vykysnuté cesto vyklopíme na dosku a rozdelíme na 2 diely. Každý diel vyvaľkáme na obdĺžnik 20 x 30 cm. Naplníme plnkou, po dlhšej strane stočíme a opatrne prenesieme na plech vyložený papierom na pečenie. Necháme na teplom mieste ešte 20 minút kysnúť. Potrieme rozšľahaným vajcom, vložíme do predhriatej rúry a pečieme.

Elektrická rúra: 170°C
Teplovzdušná rúra: 150°C
Plynová rúra: stupeň 3

paťo5 - 12.12.2012 17:52:05  
Čokoládové orieškové hviezdičky (Vianoce)

Výdatnosť: asi 30 kusov zlepených (3 plechy)
Doba prípravy: asi 30 minút
Doba odležania: asi 30 minút
Doba pečenia: asi 8 minút

Prísady:

Na cesto:
150 g hladkej múky
na špičku noža Kypriaceho prášku do pečiva Dr.Oetker
100 g cukru
1 KL Vanilkovej príchute Dr.Oetker
150 g zmäknutého masla alebo margarínu
150 g mletých orieškov

Na ozdobenie:
150 g lieskovoorieškového krému (typu Nutella)
1 balíček Polevy tmavej Dr.Oetker

Ešte potrebujeme:
plech na pečenie
papier na pečenie
valček
formičku v tvare hviezdičky (Ø 6 cm)

Príprava:
1.Na prípravu cesta v mise zmiešame múku a kypriaci prášok. Pridáme cukor, príchuť, maslo alebo margarín, oriešky a ručne vypracujeme dohladka. Cesto uložíme na 30 minút do chladničky.

Elektrická rúra: 200 °C
Teplovzdušná rúra: 180 °C
Plynová rúra: stupeň 3
Doba pečenia: asi 8 minút

2.Hviezdičky stiahneme aj s papierom na pečenie z plechu a necháme na kuchynskej mriežke vychladnúť.

3.Vždy dve hviezdičky zlepíme k sebe spodnou stranou lieskovoorieškovým krémom.

4.Na ozdobenie rozpustíme polevu podľa návodu na obale, odstrihneme malý rožtek a hviezdičky dozdobíme.

paťo5 - 07.12.2012 21:09:05  
... a ešte niečo ľahšie pre menej zdatných (nielen pre nich )

Chrumkavá ham pizza

Ingrediencie:

• 250 g polohrubej múky
• 4 dcl teplej vody
• 1/2 dcl oleja
• 1 vajce
• 20 g droždia
• soľ
• bravčová masť na potretie plechu


A ako na to?

Prísady vymiešame vareškou do hladka. Hotové cesto je riedke, nenechávame ho kysnúť. Vylejeme ho na plech a hneď na surové cesto dáme oblohu. Pred dopečením môžeme pizzu poliať rozšľahanými vajíčkami a posypať strúhaným syrom. Obloha je ľubovoľná: lyžicou potrieme cesto paradajkovým pretlakom alebo kečupom, pridáme šunku nakrájanú na rezance, vajíčka na kolieska, olivy, mladú cuketu, pokrájanú na kolieska, bazalku.

Dobrú chuť!

paťo5 - 07.12.2012 21:07:10  
tak aj tu by sa niečo hodilo na Vianoce!

Vianočná vianočka

Ingrediencie:

• 1 kg polohrubej múky
• 3/4 l prevareného mlieka
• 75 g práškového cukru
• 1 žĺtok
• 8 ks sacharinu
• 80 g Hery
• 130 g sušeného mlieka
• 1/2 bal. prášku do pečiva
• sneh z 1 bielka
• soľ, hrozienka
• 1 celé vajíčko na potieranie


A ako na to?

Múku si preosejeme, v teplom mlieku ( 250 ml) si rozpustíme cukor a necháme nakvasiť kvások. Ten potom vylejeme do misky s múkou, pridáme sacharin, žĺtok, Heru, štipku soli, prášok do pečiva a vymiesime cesto, postupne dolievame mlieko aby bolo cesto vláčne. Na záver opatrne vmiešame hrozienka a sneh z 1 bielku. Cesto prikryjeme a necháme vykysnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na 6 rovnakých kôpok a ešte raz necháme vykysnúť. Potom každú kôpku rozvaľkáme na pletenec, na jednu vianočku potrebujeme tri, ktoré zapletáme do vrkoča. Vianočku opatrne prenesieme na plech, potrieme vajíčkom a dáme do vyhriatej rúry piecť na 40 minút pri teplote 180 stupňov. Pred dopečením prikryjeme vianočky papierom na pečenie aby nám nezhoreli a dopekáme pri teplote 150 stupňov.

paťo5 - 28.05.2012 16:24:07  
http://prostreno.bety.cz/recepty/2270/Redkvickovy-salat-s-tvarohem?trackfacebook

paťo5 - 28.05.2012 16:23:09  
http://prostreno.bety.cz/recepty/2149/Veprovy-paprikas?trackfacebook

paťo5 - 28.05.2012 16:22:34  
http://prostreno.bety.cz/recepty/945/Cibulova-polevka?trackfacebook

paťo5 - 28.05.2012 16:22:33  
http://prostreno.bety.cz/recepty/945/Cibulova-polevka?trackfacebook

paťo5 - 28.05.2012 10:45:33  
...a ešte dotaz : v každej adrese máte (kto si to nevšimol) hneď aj názov jedla, napr. na poslednom recepte - vždy hneď za číslom

paťo5 - 28.05.2012 10:43:06  
http://prostreno.bety.cz/recepty/301/Citronova-zmrzlina?trackfacebook

paťo5 - 28.05.2012 10:42:55  
http://prostreno.bety.cz/recepty/522/Babickina-babovka?trackfacebook

paťo5 - 28.05.2012 10:42:25  
http://prostreno.bety.cz/recepty/2350/Plnena-vejce?trackfacebook

paťo5 - 28.05.2012 10:41:42  
zložitejší, ale stojí za to http://prostreno.bety.cz/recepty/305/Rezy-KINDER-Pingui?trackfacebook

paťo5 - 28.05.2012 10:40:36  
http://prostreno.bety.cz/recepty/536/Kure-v-syru?trackfacebook

paťo5 - 28.05.2012 10:39:40  
http://prostreno.bety.cz/recepty/1033/Muffiny-k-svacine?trackfacebook

paťo5 - 25.05.2012 13:02:00  
http://prostreno.bety.cz/recepty/1140/Rajcatovy-krem?trackfacebook=&utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

paťo5 - 25.05.2012 13:01:52  
http://prostreno.bety.cz/recepty/2431/Placky-s-kysanym-zelim

paťo5 - 25.05.2012 13:01:35  
http://prostreno.bety.cz/recepty/1399/Cokoladovo-pomerancovy-dortik?trackfacebook=&utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

paťo5 - 25.05.2012 12:59:28  
http://prostreno.bety.cz/recepty/1179/Petrzelkove-brambory?trackfacebook

paťo5 - 25.05.2012 12:58:54  
http://prostreno.bety.cz/recepty/677/Cesnekova-pomazanka?trackfacebook

1 2 3